Recepten
5 granen & 4 zaden vloerbrood
Ingrediënten
270 ml water (handwarm)
8 g zout
7 g droge gist / 15 g verse gist
Benodigdheden
Mengkom
Keukenrobot (optioneel)
Theedoek
Bakspray / bakpapier
Bakplaat
Bereiding
Recept (traditionele oven)
Bepaal de grootte van het brood.
Weeg alle ingrediënten af maar zorg dat de gist niet direct in contact komt met het zout voor dat het water erbij zit.
Kneed alle ingrediënten met het handwarm water tot een soepel deeg.
Voeg een klein beetje extra water toe als het deeg tijdens het mengen te droog lijkt.
Kneed het gedurende 10 min met een keukenrobot tot een glad deeg (of 20 min met de hand).
Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het gedurende 15 min rusten op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
Breng het deeg daarna in de gewenste vorm.
Spuit de bakplaat in met bakspray of bekleed hem met bakpapier.
Leg de opgemaakte deegstukken op de bakplaat, houd voldoende ruimte tussen de broden.
Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het gedurende 40 min rijzen op kamertemperatuur.
Snij het brood met een broodmesje in met een motief naar eigen keuze.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak het op 220 °C gedurende 30-35 minuten gaar.
Laat het brood na het bakken afkoelen op een rooster.