Recepten
Knoopbroodjes
Ingrediënten
330 ml water (handwarm)
10 g droge gist / 20 g verse gist
8 g zout
Benodigdheden
Mengkom
Keukenrobot (optioneel)
Theedoek
Bakplaat
Bakspray / Bakpapier
Bereiding
Recept voor 12 knoopbroodjes
Weeg alle ingrediënten af.
Kneed alle ingrediënten met het handwarm water tot een soepel deeg.
Voeg een klein beetje extra water toe als het deeg tijdens het mengen te droog lijkt.
Kneed het gedurende 10 min met een keukenrobot 3 minuten langzaam en 7 minuten op middelhoge snelheid tot een glad deeg (of 20 min met de hand).
Dek het deeg af met een theedoek en laat het gedurende 15 min rusten op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in stukken van 70 gram.
Druk de deegstukken plat en maak er mooie bolletjes van.
Laat het 10 min rusten onder een theedoek op kamertemperatuur.
Spuit de bakplaat in met bakspray of bekleed hem met bakpapier.
Rol de bolletjes uit tot een deegstreng van ongeveer 20 à 25 cm, en maak er een knoop van.
Leg de knopen op de bakplaat, houd voldoende ruimte tussen de knopen (ongeveer 8 cm).
Dek de knopen af met een theedoek en laat het gedurende 55 à 60 min rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak het op 220 °C gedurende 12 à 15 minuten gaar.
Laat de broodjes na het bakken afkoelen op de bakplaat.
Tips voor extra afwerking
Als u meer glans en kleur wilt op de broodjes dan kunt u ze bestrijken met een losgeklopt eitje en een kwast.