Recepten
Smoutebollen met rozijnen
Ingrediënten
10 g gedroogde gist (of 20 g verse gist)
4 g zout
2 eieren
1 dl lauw water
1 dl lauwe melk
250 g Rozijnen Bakers@Home
1 zakje Bloemsuiker Bakers@Home
Benodigdheden
Mengkom
Garde
Theedoek
Friteuse
Lepels
Keukenpapier
Bereiding
Recept voor 20 stuks
Wel de rozijnen 15 min in handwarm water.
Laat ze daarna goed uitdruppelen in een vergiet.
Doe de bloem en zout in een kom, voeg de eieren, water en melk toe en als laatste de gist.
Meng alle ingrediënten (behalve de rozijnen) goed door elkaar met een garde, tot een glad deeg in 5 minuten.
Voeg nu de rozijnen er aan toe en meng deze re kort door heen tot alles goed verdeeld is.
Laat het deeg 40 min rusten in de kom in een warme ruimte onder een vochtig theedoek.
Verwarm de friteuse voor op 180 graden, als deze op temperatuur is kunt u de smoutebollen gaan bakken.
Maak met behulp van 2 lepels of een ijsschep een bolletje van het deeg en laat dit rustig vallen in de friteuse.
Bak niet meer dan 4 à 5 stuks tegelijk. Anders koelt het vet of olie te veel af en krijg je vettige smoutebollen.
Bak de smoutebollen gedurende 4 à 5 min goudbruin, draai ze af en toe eens om tijdens het frituren.
Haal ze ten slotte uit de friteuse en leg ze op keukenpapier om het overtollige vet/olie op te vangen.
Bestrooi de smoutebollen rijkelijk met bloemsuiker.
Tips voor extra afwerking
Je kan de rozijnen gerust weglaten voor originele smoutebollen!